Amsterdam Sloterdijk

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Amsterdam Sloterdijk is een van de stations in Amsterdam. Dit station wordt ook bediend door de metro's van het GVB. De verkorting van dit station is Ass.

Geschiedenis

Ten tijde van de bouw van het nieuwe station aan het begin van de jaren '80 kreeg het station de naam Sloterdijk Zuid. Op 2 juni 1985 is het oude station gesloten, nadat de een deel van de Oude Lijn naar het noorden is verlegd en aangesloten op de nieuwe spoorlijn naar Zaandam in de jaren daarvoor.


Eerste station

Het eerste station Sloterdijk werd op 1890 geopend en op 1905 gesloten.


Tweede station

In 1954 worden plannen gemaakt voor een nieuw station Sloterdijk. Dit station zal een tijdelijk karakter gaan krijgen. De gemeente Amsterdam is voornemens om de spoorweg en de verkeersweg in noordelijke richting te verleggen. Wanneer dit gebeurd is, zal er een definitief station worden gebouwd. In 1956 werd het eerste station Sloterdijk gebouwd naar een ontwerp van architect K. van der Gaast. Voor de bouw van dit station werd een deel van het dorp Sloterdijk afgebroken. Dit station ligt aan de Oude Lijn van Amsterdam naar Haarlem. Het station heeft twee jukkenperrons met betonplaten aan weerszijden van de spoorbaan met een lengte van meter. Bij de ingang van het stationsgebouw is een hoge, decoratieve kap gebouwd. Op 3 juni 1956 wordt het station in gebruik genomen.



Derde station

Met de aanleg van de Hemtunnel aan het eind van de jaren '70 verrees in Sloterdijk een nieuw station. Het station werd een kilometer ten noordwesten van het oude station gebouwd. Het nieuwe station kreeg de tijdelijke naam Sloterdijk Noord. Dit station zou een knooppunt worden van trein, tram, metro en bus. Dit station werd ontworpen door architect H. Reijnders. De perrons zijn op dit station verdiept aangelegd. Boven de perrons is de stationshal en de halte voor bus en tram. Naast de perronsporen werd er ook een aansluiting gemaakt naar het emplacement Amsterdam Westhaven. Deze werd hoog aangelegd en kwam dwars op de sporen tussen Amsterdam en Haarlem te liggen. Er waren diverse tunnels en viaducten nodig om de sporen uit Haarlem, Amsterdam, de oude en de nieuwe Hemspoorlijn met elkaar te verbinden. Het station beschikt vanaf dat moment over zes sporen. Hiervan zijn er twee (sporen 7 en 8) voor de treinen tussen Amsterdam en Haarlem en vier sporen (3, 4 , 5 en 6) voor de treinen tussen Amsterdam en Zaandam. De sporen 1 en 2 zijn van het oude hoofdspoor en liggen in het oude station van Sloterdijk. Hierdoor komen de sporen 1 en 2 in het nieuwe station van Sloterdijk niet voor. De perrons van de sporen 7 en 8 worden in 1983 in ruwbouw aangelegd, omdat de spoorlijn naar Haarlem nog langs het oude station loopt. Op 19 mei 1983 werd het nieuwe station feestelijk geopend door Koningin Beatrix. Op 29 mei 1983 is het station Sloterdijk Noord opgenomen in de dienstregeling. Op 2 juni 1985 gaan de treinen naar Haarlem via het nieuwe spoor rijden. Hiermee komen de sporen 7 en 8 in dienst. Vanwege de sluiting van het oude station op de zelfde datum, krijgt vervalt de aanduiding Noord in de stationsnaam. In 1986 werd het station een kruisingsstation op twee niveaus toen het westelijke deel van de Ringspoorbaan om Amsterdam werd geopend. Dit zijn de sporen 11 en 12.

In 1997 werd het station weer uitgebreid, maar nu met de metrolijn 50 van het GVB. In 2003 is begonnen met de bouw van de Hemboog, waarbij het mogelijk is om treinen vanuit Schiphol in de richting van Zaandam te laten rijden. Dit zijn de sporen 9 en 10. Om deze boog mogelijk te maken, moesten de restanten van het verlaten station Amsterdam De Vlugtlaan worden gesloopt. Per 14 december 2008 worden de sporen in gebruik genomen. Pas in juni 2009 werd de perronoverkapping (sporen 9 en 10) opgeleverd. In 2009 werd een overeenkomst getekend voor de vernieuwing van het station. In 2015 zou het totaal vernieuwde station worden geopend. In september 2011 werd het hele plan op de lange baan geschoven vanwege de financiële risico's.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Oude Lijn, Staatslijn K (Den Helder - Amsterdam) en de westelijke tak van de Ringspoorbaan.


Dienstregeling

Per 3 juni 1956 wordt het heropende station slechts aangedaan door enkele treinen in de spits die naar Leiden rijden. Daarnaast stoppen er de treinen naar Zandvoort en naar Noord Holland via Haarlem.


Met de opening in 1983 van het nieuwe station, gaan alle treinen daar stoppen. Hierdoor is het mogelijk om de treinen beheerst door te laten rijden naar Amsterdam Centraal.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2019) stoppen de volgende treinseries te Amsterdam Sloterdijk:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
800 Maastricht Alkmaar/(Schagen) VIRM
2100 Den Haag Centraal Amsterdam Centraal VIRM
2200 Amsterdam Centraal Vlissingen VIRM
2600 Almere Centrum Amsterdam Centraal ICMm
2900 Enkhuizen Maastricht VIRM
3000 Den Helder Nijmegen VIRM
3300 Hoorn Kersenboogerd Leiden SLT
3900 Enkhuizen Heerlen VIRM
4000 Rotterdam Centraal Uitgeest SLT
4500 Enkhuizen Amsterdam Centraal VIRM
4600 Amsterdam Centraal Den Haag Centraal SLT
4800 Amsterdam Centraal Hoorn (via Haarlem) SGMm
5400 Amsterdam Centraal Zandvoort SGM
5800 Hoofddorp Amsterdam Centraal SLT


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2019) rijden de volgende treinseries voorbij Amsterdam Sloterdijk:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
900 Amsterdam Centraal Breda BR 186 + HSA ICR rijtuigen
1000 Amsterdam Centraal Rotterdam Centraal BR 186 + HSA ICR rijtuigen
9200 Amsterdam Centraal Brussel Zuid NMBS Reeks 28 + ICR
9300 Amsterdam Centraal Paris Nord TGV PBA/TGV PBKA
9900 Amsterdam Centraal Bourg St. Maurice TGV PBA/TGV PBKA