Amsterdam Oostelijk Eiland

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Het Oostelijk eiland is gelegen ten oosten van het Centraal Station van Amsterdam.

Geschiedenis

In 18 wordt begonnen met de aanleg van een rangeerterrein ten oosten van het Centraal Station van Amsterdam. Het zal het belangrijkste rangeerterrein van Amsterdam worden. Aan de zijde van het Oosterdok worden de meeste sporen aangelegd. In wordt aan de IJ-zijde een aantal sporen aangelegd. Het rangeerterrein wordt slechts doorsneden door twee hoofdsporen naar Amsterdam Muiderpoort/Amsterdam Rietlanden. De sporen gaan met een draaibrug over de Oosterdoksdoorgang. Na de aanleg van de Spoorwegwerken Oost blijft er slechts een opstelterrein aan de IJ-zijde over en een deel van het rangeerterrein aan het Oosterdok. Ter vervanging van de verloren gegane capaciteit voor rangeren en opstellen van materieel wordt in 193 een nieuw rangeerterrein geopend, Amsterdam Dijksgracht.

In 1960 begint de bouw van een nieuw hoofdpostkantoor van Amsterdam op het Oostelijk Eiland. Het rangeerterrein zal hierbij worden opgeheven en de gronden zullen verkocht worden aan de PTT om er een expeditieknooppunt aan te leggen.


Aanleg

De aanleg van het rangeerterrein begint op


Beveiliging


Sluiting en opbraak

In 1934 wordt begonnen met de Spoorwegwerken Oost. Met dit plan worden de sporen in het oostelijk deel van Amsterdam omhoog gebracht. Er zullen vier hooggelegen sporen worden aangelegd van Amsterdam Centraal naar Amsterdam Muiderpoort. Daarnaast blijven twee laaggelegen sporen aanwezig voor de aansluiting naar de Rietlanden. Deze werken hielden een vervanging in van de bestaande draaibrug. Er zullen drie rolbasculebruggen voor in de plaats komen. Door de NS worden de bruggen aangeduid als dienstregelingpunt Oosterdoksluis (Ods). Om de bruggen aan te kunnen leggen is het noodzakelijk dat een aantal sporen van het rangeerterrein moeten worden verwijderd. De zes sporen over de bruggen sluiten aan op 9 sporen over de Oostertoegang. Aan de zijde van het Oosterdok blijft een deel van het rangeerterrein aanwezig.


In 196 worden de laatste sporen aan de zijde van het Oosterdok opgebroken en vervangen door een expeditieknooppunt van de PTT.


In 1994 worden de opstelsporen 62 tot en met 67 opgebroken.