Amsterdam Amstel

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Amsterdam Amstel is een van de stations in Amsterdam. Dit station wordt ook bediend door de metro's van het GVB. De verkorting van dit station is Asa. Het station ligt op kilometerpunt 1,462 op de kilometrering van de voormalige Rhijnspoorlijn. Deze spoorlijn begon in Weesperpoort en eindigt in Nederland in Zevenaar.

Geschiedenis

In het kader van de Spoorwegwerken Oost in Amsterdam, waarbij de spoorlijnen ten oosten van Amsterdam Centraal omhoog werden gebracht, werd het Amsterdam Amstelstation geopend. Dit station was onderdeel van de sluiting van het station Weesperpoort. Hierdoor kon het treinverkeer vanuit Utrecht naar Amsterdam Centraal worden verlegd. Het Amsterdam Amstelstation nam hiermee de functie van het Weesperpoort station over, met als groot verschil dat het nieuwe station een doorgangsstation is en geen kopstation. Van Amsterdam Centraal tot aan Amsterdam Amstelstation kreeg het traject een nieuwe kilometrering van 0 tot 5,852, waarna het op 1,461 weer begint met de oorspronkelijke kilometrering.

Het station is ontworpen door de architecten Schelling en Leupen. Het station beschikt over 4 sporen, waarvan de twee buitenste gebruikt worden voor het treinverkeer en de twee middelste gebruikt bij seizoensvervoer, zoals de fietstreinen. In deze treinen werden fietsen van reizigers vervoerd die op vakantie gingen. Ook komen er een aantal opstelsporen voor het opstellen van materieel dat in het strandvervoer wordt gebruikt.

Op 15 oktober 1939 is het station geopend door Koningin Wilhelmina.

Op 5 oktober 1952 verliest de stationsnaam de toevoeging 'station'. Vanaf dat moment heet het station Amsterdam Amstel.


In de zomer van 1960 vertrekt een autoslaaptrein naar Frankrijk. In september 1971 vertrokken de laatste autoslaaptreinen van dit station. De twee middensporen (spoor 2 en 3) werden omgebouwd tot metrosporen van het GVB. Met de komst van de metrosporen, verdwijnen ook de opstelsporen aan de noordzijde van het station. Hier werden tot mei 1972 de twee treinstellen Materieel'40 ElD5 gestald na de spitstrein 4114. Op 30 november 1975 sluit post T op het station en daarmee wordt het station beveiligingstechnisch een halte aan de vrije baan met alleen P seinen.


In 2017 wordt het station verbouwd. De beide entrees zullen vernieuwd gaan worden, waarbij zij beide een volwaardige ingang zullen zijn. Ook de perrons en stationshal zullen worden vernieuwd. De staalconstructie wordt weer in de originele zandkleur geschilderd. De verlaagde plafonds worden verwijderd. De oorspronkelijke plafonds worden in het oorspronkelijk bruin geschilderd. Voor het station zullen perrons voor de bussen en trams van het GVB worden vernieuwd en opnieuw worden ingedeeld. Op 22 april 2017 beginnen de werkzaamheden. De werkzaamheden moeten in 2020 afgerond zijn. Op 18 september 2017 beginnen de werkzaamheden aan het stationsgebouw. Om spoor 1 te bereiken zal een nieuwe trap worden gebouwd. In juli 2020 wordt een extra opgang gemaakt naar het eerste perron voor de treinen in de richting van Amsterdam Centraal. Deze zal met een tunnel worden aangesloten op de tunnel die al onder het station ligt.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Rhijnspoorlijn ter hoogte van kilometerpunt 1,5.


Dienstregeling

Op 30 juni 1960 vertrok vanaf het station de eerste autoslaaptrein naar het Franse Avignon. Tot 1960 rijdt de trein een keer in de week. Om de auto's het station op te laten rijden, werd gebruikt gemaakt van de hellingbaan in het tweede perron. De auto's rijden een zijgang van het station in om via een tunnel de hellingbaan te bereiken. De wagons voor de auto's werden op het kopspoor geplaatst met de kop- en zijlading. In eerste instantie zou dit gaan om een proef van een jaar. De proef was een succes en een jaar werd besloten om de proef te herhalen en een trein naar het Italiaanse Domodossola in te leggen. In 1962 rijdt de autoslaaptrein naar Italië verder naar Milaan. In 1966 rijdt de autoslaaptrein naar Avignon verder naar Narbonne en St. Raphaël-Fréjus. In 1968 gaat de Zon Expres naar St. Raphaël-Fréjus rijden. Ook met deze trein rijden autowagens mee. Op vrijdagen is het vertrek van Amsterdam Centraal en op maandagen wordt er vertrokken van Amsterdam Amstel. In 1970 gaat de Zon Express nog maar 1 keer in de week rijden. In deze treinen rijden nieuwe ligrijtuigen van de SNCF met airconditioning mee. De Wagons-Lits stelde voor deze treinen slaaprijtuigen. In 1971 vertrekt de laatste autoslaaptrein vanaf dit station. Vanaf 1972 zal de autoslaaptrein vertrekken vanuit 's-Hertogenbosch.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2021) stoppen de volgende treinseries te Amsterdam Amstel:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
800 Maastricht Alkmaar/(Schagen) VIRM
2900 Enkhuizen Maastricht VIRM
3000 Den Helder Nijmegen VIRM
3900 Enkhuizen Heerlen VIRM
4000 Rotterdam Centraal Uitgeest SLT


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2021) rijden de volgende treinseries voorbij Amsterdam Amstel:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
100 Basel SBB Amsterdam Centraal ICE-3m
120 Frankfurt am Main Amsterdam Centraal ICE-3m
220 Frankfurt am Main Amsterdam Centraal ICE-3m
3100 Schiphol Nijmegen VIRM
3500 Schiphol Venlo VIRM