Zwolle Rangeerstation

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Om het goederenemplacement ten westen van het station Zwolle te ontlasten, wordt op de oever van de IJssel een nieuw rangeerstation aangelegd. De verkorting van dit rangeerstation is Zlr.

In 1904 wordt in opdracht van de NCS een nieuw rangeerterrein aangelegd. Het terrein omvat sporen. Op het terrein komt een administratiegebouw, overlaadloods, bureaugebouw met aanbouw, 2 seinhuizen en een schuilplaatsen
Na het staken van de rangeer activiteiten, wordt het terrein gebruikt voor het stallen van afgevoerd materieel. In 199 worden de eerste treinstellen Materieel '54 hier neergezet in afwachting van ontasbesten en sloop. Op 3 juli 1997 wordt het laatste treinstel overgebracht naar de Watergreaafsmeer. Vanaf 199 worden de afgevoerde treinstellen DE-II op het terrein neergezet in afwachting van sloop.


In oktober 2018 beginnen de werkzaamheden voor het vernieuwen van het terrein. In fases worden de bestaande sporen opgebroken en de bijhorende grond afgegraven tot een diepte van 3 meter. Vervolgens wordt folie op de bodem neergelegd om te voorkomen dat het gebruikte water op het terrein zich vermengd met grondwater. Dit grondwater wordt gebruikt in het nabijgelegen waterwingebied. Op de folie wordt nieuwe grond gestort en nieuwe sporen op aangelegd. Deze sporen worden voorzien van bovenleiding. Een aantal sporen worden voorzien van reinigingsperrons en er komt een wasinstallatie. Deze werkzaamheden duren tot de zomer van 2019. Ook komt er een technische centrum, waar kleine reparaties aan het materieel kan worden uitgevoerd. In het najaar van 2019 wordt begonnen met het vernieuwen van de sporen tussen het rangeerstation en het station Zwolle. Deze werkzaamheden zullen rond de zomer van 2020 worden afgerond.


Incidenten

  • Op 26 februari 1974 wordt er brand gesticht in Plan V 872. Bij deze brand raken ook de ElD4 732, ElD4 703 en ElD4 503 beschadigd.