Zwolle Katwolde

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Het emplacement van Zwolle Katwolde is gelegen aan het Kamperlijntje.

In 2014 wordt een deel van de sporen opgebroken. Het aansluitwissel wordt niet gesaneerd. In 2017 is het aansluitwissel naar het emplacement opgebroken, wanneer de spoorlijn wordt gemoderniseerd en voorzien van bovenleiding.

  • IJzerleeuw


  • Stork

In 1997 wordt een kadespoor en portaalkraan aangelegd voor Stork aan de Katwolderhaven. Hiermee wil de gemeente Zwolle het bedrijf behouden. De portaalkraan is overdekt meet veel ramen. Aan de binnenzijde is een zijde blauw gekleurd, een andere is rood. Het plafond is geel. De portaalkraan wordt gebruikt voor het laden van scheepsmotoren in binnenvaartschepen. De motoren zijn gebouwd in de fabriek nabij de Zwolse werkplaats. In april 2004 worden drie wagens van het type met melkpoeder uit Zwitserland gelost voor Buisman.

  • Scania


  • Retham

Aan het einde van het lijntje was een terrein van de gemeentelijke dienst Retham gelegen. In 1996 werd de afval verwerking van de gemeentelijke dienst Retham verzelfstandig in ROVA. Op dit terrein was een VAM overslagstation gevestigd dat door de Retham werd geëxploiteerd. De VAM werd later overgenomen door Essent en nog later omgevormd tot Attero.