Waalhaven

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 18 jun 2019 om 23:22 (Vervoer bij RSC)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen


Geschiedenis

In juli 2018 is aan de westzijde van het dienstgebouw van DB Cargo het spoor naar de Rotterdam Short Sea Terminal opgebroken. Na de opbraak van dit spoor, is het spoor naar de Waalhaven West anders aangesloten op het emplacement Waalhaven Zuid. Hierdoor is er meer opstelruimte gecreëerd. Het spoor naar de Smirnoffstraat is eveneens opgebroken.


Bediening

Emplacementen

Heijplaat

Het emplacement Heijplaat is vernoemd naar het gelijknamige dorp. Er is een driesporig emplacement met diverse aansluitingen. Een aantal hiervan zijn inmiddels opgebroken.

Spooraansluitingen

 • B.V. Expeditie- en Stuwadoors Maatschappij J.C. Meijers

Het bedrijf, dat is gelegen aan de Heijplaatweg, verstuurd niet vaak goederen per spoor. In juni 2003 verzond het bedrijf 15 wagons beladen met granieten blokken.

 • Gevelco

Gevelco is gevestigd aan de . Tussen 200 werd de kade van het bedrijf gebruikt om in totaal locomotieven class 66 te lossen. Deze locomotieven zijn afkomstig uit de Canadeze fabriek van Electro-Motive Diesel (EMD) in London, Ontario.

 • Metaal Transport

Metaal Transport is gevestigd aan de Heijplaatweg. Het bedrijf heeft sinds een spooraansluiting. Het bedrijf verstuurd enkele keren per week wagens met koper of aluminium in schuifwandwagens met het Unit Cargo netwerk van DB Cargo.

 • RDM

Scheepswerf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij.

 • Steinweg Beatrixhaven

Aan de ligt de kade van Steinweg aan de Beatrixhaven. Hier worden bijna dagelijks wagons afgevoerd met metaalproducten.

Waalhaven Oost

Het emplacement Waalhaven Oost is gelegen aan de Waalhaven Oostzijde. Het emplacement kent sporen met diverse aansluitingen. De meeste hiervan zijn echter al opgebroken. Het emplacement is gelegen aan de oostzijde van de Waalhaven Het is te bereiken vanaf het basisemplacement via het emplacement Waalhaven Zuid.

Spooraansluitingen

 • Gevelco

Vanaf 2002 worden bij Gevelco rongenwagens met uraniumhexafluoride afgevoerd. In 2003 wordt dit vervoer uitgevoerd met zeilhuifwagens. Medio 2003 gaat dit vervoer over naar Klapwijk Rapide. Bij het faillissement in 2006 gaan de treinen naar Rhenus. Vanaf mei 2003 wordt verarmd uranium vanuit Gronau naar de Waalhaven gebracht. Dit rijdt tot maart 2009.

 • Metaal Transport

Metaal Transport is gevestigd aan de . Dit vervoer rijdt enkele keren per maand. Vanaf mei 2016 worden er enkele keren per week treinen afgevoerd. Dit zijn zowel blokken als broodjes.

 • RHB (Rotterdams Haven Bedrijf)

Overslagbedrijf. Het bedrijf heeft twee sporen op de kade. Op 13 juni 2008 worden de Wadlopers DH-I 3105, DH-I 3110, DH-II 3222 en DH-II 3226 op een van de kadesporen geplaatst door locomotief 6468. Op 30 maart 2009 worden zij door de van RRF naar de Maasvlakte gesleept, omdat ze in de weg stonden transport nog niet zeker was. In juli 2015 is een grote cilinder op een kuilwagen, type Uaai, aangevoerd voor doorvoer naar China. In maart 2016 worden spoorstaven uit Spanje gelost uit een schip op 18 wagons van het type Regs. Op 8 maart 2016 zijn de wagons naar Crailoo overgebracht. In december 2016 wordt er door VolkerRail enkele bloktreinen met spoorstaven overgebracht naar een depot aan de Hoekse Lijn voor de ombouw naar metrolijn van deze spoorlijn.

 • Rhenus Logistics

Vanaf 2006 wordt een keer per jaar een trein zeilhuifwagens afgevoerd met cilinders met uraniumhexafluoride. Tot maart 2014 verstuurd het bedrijf twee keer per week een bloktrein met grote aluminiumblokken naar het Duitse Singen. Vanaf maart 2014 is het vervoer verplaatst naar Steinweg in de Botlek. Enkele keren per maand verstuurd het bedrijf met rongenwagens, welke beladen zijn met aluminium knuppels.

 • Steinweg Pier 1

Aan de Dodewaardstraat is pier 1 gevestigd van Steinweg. De aansluiting ligt op de kade. Vanaf mei 2016 rijden hier enkele treinen per week met aluminium.

Waalhaven West

Het emplacement Waalhaven West is gelegen aan de Waalhaven Westzijde. Het emplacement kent sporen met diverse aansluitingen. De meeste hiervan zijn echter al opgebroken. Het emplacement is gelegen aan de westzijde van de Waalhaven Het is te bereiken vanaf het basisemplacement via het emplacement Waalhaven Zuid.

Spooraansluitingen

 • Steinweg Beatrixhaven Terminal

Vanaf oktober 2014 wordt een nieuw aluminiumvervoer opgezet naar Oostenrijk.

 • Waalhaven Terminal

Tussen 2004 en 2006 laat ACTS onregelmatig containertrein naar Veendam vanaf deze terminal vertrekken. In juli 2018 is de spooraansluiting opgebroken.


Waalhaven Zuid

Spooraansluitingen

 • City terminal

In 1967 wordt de Europe Container Terminus geopend. In augustus 1967 meert als eerste schip de Atlantic Span van rederij Atlantic Container Line (ACL) aan. De containers worden aan- en afgevoerd op rongenwagens. De terminal heeft drie sporen. Vanaf 15 februari 1971 rijdt er zes keer in de week een trein met containers naar Parijs La Chapelle. De trein wordt door twee locomotieven van de serie 2400 tot aan Antwerpen gereden.

De eerste binnenlandse containershuttle wordt in 1982 gestart. Deze rijdt vanaf de Waalhaven naar Blerick en naar Veendam. Hier heeft ECT een containerterminal. In 1989 wordt de terminal omgebouwd tot Rail Service Center. In 1990 wordt een binnenlands netwerk opgestart van de Waalhaven en Maasvlakte naar Veendam, Leeuwarden, Almelo, Heerlen en Blerick. In 1993 wordt er een vierde spoor aangelegd op de terminal. Eind 2015 wordt de terminal gesloten.

 • Rotterdam Shortsea Terminal

In 2005 rijdt ERS de laatste trein vanaf deze terminal. In 20 is het spoor op het terrein opgebroken. In juli 2018 wordt het spoor naar het emplacement Waalhaven Zuid opgebroken.

 • Rail Service Center

Vanaf juni 1994 wordt al het containervervoer geconcentreerd op de RSC op de Waalhaven. Dit gaat ten koste van kleine terminals in het Rotterdamse havengebied. In 1996 rijden de treinen naar Heerlen en Almelo voor het laatst. In 2011 wordt Leeuwarden voor het laatst aangedaan. Sinds 1999 rijdt ACTS/Husa de treinen naar Leeuwarden. De treinen naar Veendam rijden in 2015 voor het laatst. Tussen 1999 en 2012 rijdt ACTS/Husa de treinen naar Veendam. In 2001 wordt Acht toegevoegd aan het netwerk, gevolgd in 2002 door Tilburg. In 2000 wordt een tweede bundel met vier sporen aangelegd. Deze worden in 2009 aangesloten op de sporen richting Maasvlakte.


In december 2003 gaat Rail4Chem de treinen met trailers in opdracht van Hupac naar Brescia rijden. De treinen maken een tussenstop te Ede-Wageningen.

In 2009 wordt het vervoer van plastic granulaat korrels uit de haven van Stein verplaats van Europoort naar het RSC.

De containerterminal heeft de beschikking over acht sporen.

Door KombiRail Europe rijdt vijf keer per week een containertrein naar Duisburg Ruhrort.

In 2016 gaat DB Cargo drie keer per week een containertrein rijden naar het Italiaanse Brescia in opdracht van NeeleVat/Hupac. Dit is de herstart van het vervoer dat tot 199 werd uitgevoerd vanaf de terminal op de losweg van Ede-Wageningen. Op 12 april 2017 rijdt ERS Railways de laatste trein naar Melzo. Op 14 april 2017 komt de laatste trein aan op het RSC. Medio april verhoogd DB Cargo de frequentie naar Brescia tot vijf slagen in de week vanwege het stoppen van de shuttle naar Melzo van ERS Railways. SBB Cargo gaat vier keer in de week naar Melzo rijden. In oktober 2017 verhoogt Captrein de frequentie van de treinen naar Melzo en Novara tot beide acht keer per week. Medio februari 2018 rijdt de laatste trein van DB Cargo vanaf de terminal naar Brescia. Het vervoer gaat naar de C.Ro terminal in de Botlek. Per 1 oktober 2018 verandert de opzet van de treinen naar Melzo, welke door Captrain worden gereden. De frequentie wordt verhoogd tot 9 slagen per week. Er rijden 6 treinen naar de Waalhaven en de andere drie treinen rijden naar de HCT terminal in de Houtrakpolder. Per 9 december 2018 is de frequentie van de treinen naar Verona verhoogd tot 7 treinen in de week.