Spoorlijn Zutphen - Winterswijk

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De spoorlijn tussen Zutphen en Winterswijk heeft een lengte van 44 kilometer.

Geschiedenis

Op 27 maart 1872 krijgt de Nederlandsch-Westfaalsche Spoorweg Maatschappij de concessie voor de spoorlijn vanuit Zutphen naar Winterswijk. In 1877 begint de aanleg van de spoorlijn vanuit Zutphen naar Winterswijk en verder naar het Duitse Gelsenkirchen. In 1878 wordt het eerste deel van de spoorlijn geopend, dat van Zutphen naar Winterswijk. De spoorlijn naar het Duitse Gelsenkirchen wordt in 1880 geopend. De aanleg van de spoorlijn werd ingegeven door de groeiende textielindustrie. Naast de afvoer van textiel, vond er ook veel doorvoer van steenkool plaats vanuit Duitsland naar Nederland. In Winterswijk werd daarom een groot emplacement aangelegd om wagons te kunnen wisselen tussen de Nederlandse en Duitse spoorwegen.


Aanleg

BeveiligingIn het najaar van 2014 wordt begonnen met het vervangen van de Ter Plaatse Bediend Relaisblokstelsel. In de plaats hiervan zal de Vereenvoudigde Centrale Verkeersleiding als beveiligingssysteem worden aangelegd. Op deze manier kan de treindienst enigszins centraal worden aangestuurd vanuit de verkeersleidingspost Arnhem. De meest zichtbare verandering is dat de sleutelkastjes en infraroodapparatuur verdwijnt. Op 19 oktober 2014 zal de wijziging worden uitgevoerd.


Opening & ingebruikname

Op 24 juni 1878 werd de spoorlijn geopend.


Wijzigingen

  • In 1942 eist de Duitse bezettingsmacht in Nederland 500 kilometer aan bovenbouw materialen van de spoorwegen. Dit werd verkregen door voor ongeveer 100 kilometer uit eigen voorraad worden geleverd, 214 kilometer werd verkregen door het opbreken van enkelsporige baanvakken met weinig treinverkeer. Er werd 91 kilometer dubbelspoor opgebroken, zodat op deze baanvakken nog slechts enkelspoor overbleef. Daarnaast leverde het opbreken van emplacementen en aansluitingen 61 kilometer op. Een deel van dit dubbelspoor is afkomstig van het baanvak Vorden - Ruurlo. Na de oorlog keerde het tweede spoor niet meer terug.


Stations

Zutphen

Het station ligt op kilometer punt 0,0.

Nieuwstad

Het station lag op kilometer punt 1,8.

Warken

Het station lag op kilometer punt 7,0.

Vorden

Het station ligt op kilometer punt 11,8.

Brandenborch

Het station lag op kilometer punt 17,5.

Ruurlo

Het station ligt op kilometer punt 21,3.

Beltrum-Zieuwent

Het station lag op kilometer punt 28,8.

Lichtenvoorde-Groenlo

Het station ligt op kilometer punt 33,9.

Winterswijk West

Het station ligt op kilometer punt 42,5.

Winterswijk

Het station ligt op kilometer punt 43,6.


Aansluitingen

Dienstregeling

Ongevallen