Spoorlijn Roosendaal - Breda

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De spoorlijn tussen Roosendaal en Breda heeft een lengte van 23 kilometer. Het verbindt de Belgische spoorlijn 12, Staatslijn E en Staatslijn F (Roosendaal - Vlissingen) met elkaar.

Geschiedenis

Aanleg

Beveiliging


In 1950 wordt het automatisch blokstelsel met daglichtseinen van het type 1946 in gebruik genomen tussen Tilburg en Gilze-Rijen.

Opening & ingebruikname

Wijzigingen

  • In november 1948 wordt begonnen met het plaatsen van funderingen voor de portalen tussen Lage Zwaluwe en Tilburg. 1949 wordt begonnen met het traject vanaf Breda naar Boxtel te elektrificeren. Hiertoe worden in Breda het emplacement en perrons aangepast. Het tweede perron wordt aangelegd en wordt voorzien van een deel van de stationskap van station Tilburg. Een tunnel verbindt het tweede perron met het eerste perron. In het najaar is het mogelijk om elektrisch te kunnen rijden vanaf Dordrecht naar Boxtel. Er worden onderstations in Breda en Tilburg gebouwd. Het traject wordt op 11 mei 1950 officieel geopend. De feesttrein wordt gereden met de nieuwe ElD4 treinstellen 674 + 675. De trein haalt in de ochtend in Den Haag genodigden en vertegenwoordigers van de minister op. Via Utrecht en 's-Hertogenbosch wordt Eindhoven bereikt. Hier stapt de directie van de Belgische Spoorwegen in. Vanuit Eindhoven wordt naar Boxtel, Oisterwijk, Tilburg, Gilze-Rijen en Breda gereden. Op deze stations zijn toespraken en worden geschenken in ontvangst genomen. Uiteindelijk wordt Dordrecht via Lage Zwaluwe bereikt. Na Dordrecht gaat de trein naar Zevenbergen, Oudenbosch en Roosendaal.
  • Op 1973 wordt de ATB in dienst gesteld op de spoorlijn.

Met de aanleg van de HSL-Zuid worden de sporen naar Roosendaal in Breda vrij gelegd van de sporen naar Lage Zwaluwe. De sporen naar Antwerpen via de HSL-Zuid zijn gelijkvloers aangelegd met de spoorlijn naar Roosendaal. Het is mogelijk om in de toekomst een fly-over te maken voor de treinen naar Antwerpen. Op 18 oktober 2004 komt de vrije kruising in dienst.


Stations

Breda


Dienstregeling

Met ingang van 14 mei 1950 is het mogelijk om elektrische treinen tussen Amsterdam en Roosendaal te rijden. Het zijn de treinen naar Parijs, die via Haarlem rijden.