Spoorlijn Gouda - Den Haag

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De Spoorlijn Gouda - Den Haag Centraal is de spoorlijn tussen deze twee plaatsen en heeft een lengte van 25,3 kilometer.

Geschiedenis

Aanleg

Beveiliging


In de nacht van 4 op 5 mei 1968 is tussen Voorburg en Nootdorp de geautomatiseerde beveiliging in dienst gesteld. Hierdoor kon het seinhuis van Voorburg buiten dienst worden gesteld.


Opening & ingebruikname

Wijzigingen

  • Begin 1968 komt het goederenstation Den Haag Binckhorst in dienst. Het neemt hierbij de functie over van het goederenstation van Voorburg.
  • Door de indienststelling van de nieuwe beveiliging in mei 1968 tussen Voorburg en Nootdorp, is het emplacement van Voorburg gesaneerd. Er resteren in Voorburg nog slechts de twee hoofdsporen en het uithaalspoor van het goederenstation Den Haag Binckhorst.
  • Met ingang van 29 september 1968 wordt de snelheid op het baanvak verhoogd tot 130 kilometer per uur.
  • In februari 1973 besluit het B&W van Voorburg om de spoorlijn en het doortrekken van Rijksweg 12 op viaducten en een aarden wal aan te leggen. Hiermee worden kruisingen met ander verkeer zo veel mogelijk voorkomen. De werkzaamheden beginnen op .
  • Op 1974 wordt de ATB in dienst gesteld tussen Moordrecht Aansluiting en Voorburg.


Stations

Gouda


Dienstregeling

Met de opening van het station Lansingerland-Zoetermeer in december 2018 zullen alle sprinters tussen Gouda en Den Haag gaan stoppen bij dit nieuwe station. Om ruimte te maken in de dienstregeling voor deze stops, zullen de intercity's allemaal gaan stoppen in Zoetermeer.