Rotterdam Rechter Maasoever: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(Emplacement Spaanse Polder.)
Regel 1: Regel 1:
Begin 1900 begint de aanleg van het emplacement in opdracht van de gemeente Rotterdam. Op  1908 wordt het emplacement in gebruik genomen. Het emplacement is te verdelen in verschillende delen. Zo was er een oostelijk en westelijk deel, maar ook een deel bij de Merwehaven. Het emplacement Rotterdam Rechter Maasoever (kortweg RMO), was gelegen aan de noordwest kant van Rotterdam. Het emplacement is te bereiken via een aansluitspoor dat op het zuidelijkste spoor van de [[Oude Lijn]] is aangesloten. De aansluiting is vlak na de [[brug over Delfshavense Schie]] vanuit [[Rotterdam Centraal]] gezien.  Het emplacement aan de Vierhavenstraat wordt bereikt na het oversteken van het drukke Marconiplein.  
+
='''Geschiedenis'''=
 +
 
 +
Begin 1900 begint de aanleg van het emplacement in opdracht van de gemeente Rotterdam. Op  1908 wordt het emplacement in gebruik genomen. Het emplacement is te verdelen in verschillende delen. Zo was er een oostelijk en westelijk deel, maar ook een deel bij de Merwehaven. Het emplacement Rotterdam Rechter Maasoever (kortweg RMO), was gelegen aan de noordwest kant van Rotterdam. Het emplacement is te bereiken via een aansluitspoor dat op het zuidelijkste spoor van de [[Oude Lijn]] is aangesloten. De aansluiting is vlak na de [[brug over Delfshavense Schie]] vanuit [[Rotterdam Centraal]] gezien.  Het emplacement aan de Hudsonstraat wordt bereikt na het oversteken van het drukke Marconiplein.  
  
  
Regel 5: Regel 7:
  
  
* '''Kühne & Nagel'''
+
='''Bediening'''=
  
Aan- en afvoer van schuifwandwagens.
 
  
* '''Van Uden Stevedoring'''
 
  
Van Uden ontvangt vanaf 19 in tweeassige wagons, type Es, kolen uit Ratheim van de mijn Sophia Jacoba.
 
  
Van Uden Stevedoring aan de Merwehaven ontvangt in  2003 weer treinen. Deze treinen zijn beladen met buizen en afkomstig uit . In juni 2003 worden zes treinen met tarwemeel uit Duitsland gelost op het kadespoor.
+
* '''Kühne & Nagel'''
 +
Aan- en afvoer van schuifwandwagens.
  
 +
* '''Van Uden Stevedoring'''
 +
Van Uden ontvangt vanaf 19 in tweeassige wagons, type Es, kolen uit Ratheim van de mijn Sophia Jacoba. Van Uden Stevedoring aan de Merwehaven ontvangt in  2003 weer treinen. Deze treinen zijn beladen met buizen en afkomstig uit . In juni 2003 worden zes treinen met tarwemeel uit Duitsland gelost op het kadespoor.
  
  
Regel 31: Regel 33:
  
  
=='''Rotterdam Spaansepolder'''==
+
=='''Rotterdam Spaanse Polder'''==
 +
 
 +
In 194 wordt begonnen met de aanleg van een spoorlijn in de richting van Spaanse Polder, om daar de havens te ontsluiten. Vanaf het emplacement aan de Hudsonstraat loopt het spoor parallel aan het aansluitspoor naar de Oude Lijn, om er vervolgens onder door te gaan. Daarnaast is er een aansluitspoor vanaf het noordelijke spoor van de Oude Lijn naar dit emplacement. Tussen de Giessenweg en de Vlaardingweg wordt een emplacement van  sporen aangelegd. Als gevolg van de terugloop van de activiteiten in de insteekhavens van Delfshavense Schie worden de aftakkingen naar deze havens nooit aangelegd. Aan het eind van de jaren '70 wordt het emplacement gesloten. In 19 wordt het aansluitspoor opgebroken.
 +
 
 +
* ''Trailstar''
 +
Vanaf 14 januari 1974 vertrekt er in de middag een trein met opleggers naar  in Duitsland.
  
 +
* ''SSN (Stoom Stichting Nederland)''
 +
In 1976 vestigt de SSN (Stoom Stichting Nederland) zich in de Spaanse Polder. Zij verhuizen in 19 naar [[Rotterdam Noord Goederen]].
  
  
 
[[Categorie:Emplacementen]]
 
[[Categorie:Emplacementen]]

Versie van 14 aug 2019 om 15:12

Geschiedenis

Begin 1900 begint de aanleg van het emplacement in opdracht van de gemeente Rotterdam. Op 1908 wordt het emplacement in gebruik genomen. Het emplacement is te verdelen in verschillende delen. Zo was er een oostelijk en westelijk deel, maar ook een deel bij de Merwehaven. Het emplacement Rotterdam Rechter Maasoever (kortweg RMO), was gelegen aan de noordwest kant van Rotterdam. Het emplacement is te bereiken via een aansluitspoor dat op het zuidelijkste spoor van de Oude Lijn is aangesloten. De aansluiting is vlak na de brug over Delfshavense Schie vanuit Rotterdam Centraal gezien. Het emplacement aan de Hudsonstraat wordt bereikt na het oversteken van het drukke Marconiplein.


Met de teruggang van het vervoer, vervallen aan het begin van de jaren '70 de eerste aansluitingen. In 1998 vervallen de laatste spooraansluitingen. In 2007 rijdt de laatste bloktrein vanaf de rechter Maasoever. In 2009 is het aansluitwissel verwijderd in de oude Lijn.


Bediening

  • Kühne & Nagel

Aan- en afvoer van schuifwandwagens.

  • Van Uden Stevedoring

Van Uden ontvangt vanaf 19 in tweeassige wagons, type Es, kolen uit Ratheim van de mijn Sophia Jacoba. Van Uden Stevedoring aan de Merwehaven ontvangt in 2003 weer treinen. Deze treinen zijn beladen met buizen en afkomstig uit . In juni 2003 worden zes treinen met tarwemeel uit Duitsland gelost op het kadespoor.


Emplacementen

Rotterdam RMO Merwehaven

Rotterdam RMO West

Rotterdam RMO Oost

Rotterdam Spaanse Polder

In 194 wordt begonnen met de aanleg van een spoorlijn in de richting van Spaanse Polder, om daar de havens te ontsluiten. Vanaf het emplacement aan de Hudsonstraat loopt het spoor parallel aan het aansluitspoor naar de Oude Lijn, om er vervolgens onder door te gaan. Daarnaast is er een aansluitspoor vanaf het noordelijke spoor van de Oude Lijn naar dit emplacement. Tussen de Giessenweg en de Vlaardingweg wordt een emplacement van sporen aangelegd. Als gevolg van de terugloop van de activiteiten in de insteekhavens van Delfshavense Schie worden de aftakkingen naar deze havens nooit aangelegd. Aan het eind van de jaren '70 wordt het emplacement gesloten. In 19 wordt het aansluitspoor opgebroken.

  • Trailstar

Vanaf 14 januari 1974 vertrekt er in de middag een trein met opleggers naar in Duitsland.

  • SSN (Stoom Stichting Nederland)

In 1976 vestigt de SSN (Stoom Stichting Nederland) zich in de Spaanse Polder. Zij verhuizen in 19 naar Rotterdam Noord Goederen.