Oosterspoorweg

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De Oosterspoorweg is de spoorlijn tussen Hilversum en Lunetten en heeft een lengte van 17,9 kilometer. De spoorlijn is aangelegd als zijlijn van de Oosterspoorlijn


Geschiedenis

Aanleg

BeveiligingAan het eind van 1951 beginnen de werkzaamheden om de spoorwegkruising bij Blauwkapel te voorzien van NX-beveliging. Dit zijn de sporen van Utrecht naar Amersfoort en Hilversum en de verbinding Utrecht Maliebaan - Hilversum.


Wijzigingen

In september 2012 wordt het trajectdeel tussen het Spoorwegmuseum en het emplacement Lunetten afgesloten vanwege de bouw van vrije kruisingen voor de viersporigheid tussen Utrecht Centraal en Houten.

Het deel tussen het Spoorwegmuseum en de voormalige aansluiting bij Lunetten is eind 2014 overgedragen aan de gemeente Utrecht. De spoorstaven, bielzen, ballastbed en ondergrond zullen eerst worden verwijderd. De bovenleidingportalen blijven echter wel staan over een lengte van 900 meter.


Stations

Hilversum


Ingebruikname

Dienstregeling

Nadat in mei 1951 de spoorlijn van Amersfoort naar Enschede is geëlektrificeerd, wordt de elektrische uurdienst ingevoerd. Eens in de twee uur rijdt er een trein van Amsterdam naar naar Enschede. Het andere uur rijdt er een trein van Rotterdam/Den Haag naar Enschede. Daarnaast rijden er vier getrokken exprestreinen tussen Amsterdam en Enschede. Vanaf oktober 1951, het begin van de winterdienstregeling, worden de getrokken snel- en exprestreinen vervangen door de nieuwe treinstellen Materieel '46.

Opening