Lijnwerkplaats Utrecht: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(Materieel in onderhoud: aanv.)
(Materieel in onderhoud.)
Regel 23: Regel 23:
 
='''Sluiting'''=
 
='''Sluiting'''=
  
Aan het begin van de jaren '50 wordt de werkplaats voor rijtuigen gesloten. Met het ingaan van de [[dienstregeling 1974/1975]] wordt de werkplaats gesloten. De sluiting wordt ingegeven vanwege het feit dat de spoorlijn van [[Enkhuizerlijn|Zaandam naar Enkhuizen]] en de spoorlijn tussen [[Spoorlijn Alkmaar - Hoorn|Heerhugowaard en Hoorn]] wordt voorzien van bovenleiding. Het materieel dat op dat moment nog in onderhoud is, de dieseltreinstellen DE-V en Plan U, wordt afgevoerd (DE-V) of overgeplaatst naar een andere werkplaats (Plan U naar [[Lijnwerkplaats Zwolle|Zwolle]]).
+
Aan het begin van de jaren '50 wordt de werkplaats voor rijtuigen gesloten. Met het ingaan van de [[dienstregeling 1974/1975]] wordt de werkplaats gesloten. De sluiting wordt ingegeven vanwege het feit dat de spoorlijn van [[Enkhuizerlijn|Zaandam naar Enkhuizen]] en de spoorlijn tussen [[Spoorlijn Alkmaar - Hoorn|Heerhugowaard en Hoorn]] wordt voorzien van bovenleiding. Het materieel dat op dat moment nog in onderhoud is, de dieseltreinstellen DE-V en Plan U, wordt afgevoerd (DE-V) of overgeplaatst naar een andere werkplaats (Plan U naar [[Lijnwerkplaats Zwolle|Zwolle]]). De overplaatsing van Plan U vindt eind 1973 plaats.
  
  

Versie van 14 aug 2019 om 15:12

Geschiedenis

Uitbreiding

Werkzaamheden

Materieel in onderhoud

Sluiting

Aan het begin van de jaren '50 wordt de werkplaats voor rijtuigen gesloten. Met het ingaan van de dienstregeling 1974/1975 wordt de werkplaats gesloten. De sluiting wordt ingegeven vanwege het feit dat de spoorlijn van Zaandam naar Enkhuizen en de spoorlijn tussen Heerhugowaard en Hoorn wordt voorzien van bovenleiding. Het materieel dat op dat moment nog in onderhoud is, de dieseltreinstellen DE-V en Plan U, wordt afgevoerd (DE-V) of overgeplaatst naar een andere werkplaats (Plan U naar Zwolle). De overplaatsing van Plan U vindt eind 1973 plaats.


Na de sluiting

Sloop

In 195 wordt de werkplaats voor getrokken rijtuigen gesloopt. De kale vlakte wordt gevuld met een bos, dat in opdracht van de toenmalige president-directeur Den Hollander werd aangelegd. Hij vond dat het terrein niet het aanzien waard was en liet daarom het bos planten. Aan het eind van de jaren 80 wordt het bos gekapt. Het maakt plaats voor een opslagterrein en opstelsporen voor Electrorail. Het oude terrein van Electrorail maakt plaats voor uitbreidingen van het emplacement van Utrecht Centraal.

Resterende gebouwen