Hoorn

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Hoorn is de naam van een van de stations van de gelijknamige plaats in Noord Holland. De verkorting van het station is Hn.

Stationsbord Hoorn.jpg

Geschiedenis

In 1974 wordt het station op de voorlopige monumentenlijst geplaatst door de Rijksdienst voor Monumentenzorg na overleg met de NS. Op 13 mei 1974 werd de Vereenvoudigde Centrale Verkeersleiding (VCVL) in Hoorn in gebruik genomen. Een dag later worden de stations van Hoogkarspel, Bovenkarspel-Grootebroek en Enkhuizen bediend vanaf dit tableau.


In mei 1993 wordt er dubbelspoor aangelegd tussen Hoorn en Hoorn Kersenboogerd. Aan de westzijde kwam een apart spoor voor de lijn naar Obdam. Hierbij wordt ook de VCVL beveiliging vervangen door een complete NX beveiliging.


Laad- en losplaats

Door het toegenomen vervoer tussen Amsterdam en Enkhuizen, werd besloten om het voormalige goederenemplacement gedeeltelijk te elektrificeren en aan te sluiten op de beveiliging. Op deze manier kon materieel uit Enkhuizen in Hoorn overstaan en wachten tot het materieel weer nodig was voor een volgende (spits)dienst.

In 192 wordt een depot gebouwd aan de noordzijde van het emplacement voor het huisvesten van motorrijtuigen uit de serie OmC 901 - 908, 911 - 916.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Enkhuizerlijn en aan de Spoorlijn Alkmaar - Hoorn.


Dienstregeling

Halverwege de jaren '60 was het gebruikelijke patroon een uurdienst naar Amsterdam en Enkhuizen. Deze werden gereden door de oude dieseltreinstellen uit het begin van de jaren '40 en de nieuwe treinstellen Plan U. In de ochtend reden de treinen ieder half uur. In de avondspits eindigde een extra trein in Hoorn. In 1967 kwam nog een extra trein in de ochtend en avond uit Hoorn. Vanaf mei 1970 werd de extra uurdienst Amsterdam - Purmerend verlegd naar Hoorn. Doordeweeks werd in de ochtend tot 11 uur en in de middag tussen 14.30 en 18.30 een halfuur dienst gereden tussen Amsterdam en Enkhuizen. Met de dienstregeling 1971/1972 wordt de halfuurdienst uitgebreid naar de hele dag van maandag tot en met zaterdag en op zondagavond.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2019) stoppen de volgende treinseries te Hoorn:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
2900 Enkhuizen Maastricht VIRM
3300 Hoorn Kersenboogerd Leiden SLT
3900 Enkhuizen Heerlen VIRM
4500 Enkhuizen Amsterdam Centraal DDM-1/VIRM
4800 Amsterdam Centraal Hoorn (via Haarlem) SGMm

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2019) stoppen alle treinen in Hoorn.