Haarlem

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Haarlem is het station van Haarlem. De verkorting van het station is Hlm.

Geschiedenis

In 1972 wordt begonnen met het uitrusten van het Haarlemse emplacement met NX-beveiliging. Door de verschillende systemen die tot dat moment in gebruik zijn, is de treinbehandeling zeer tijdrovend. Tegelijkertijd wordt de beveiliging tussen Zandvoort en Amsterdam Singelgracht gemoderniseerd, waarbij tussen Haarlem en Amsterdam ATB wordt aangelegd. Eind 1974 komt de nieuwe beveiliging in dienst.


Eerste station

Het eerste station van Haarlem werd op 20 september 1839 voor het eerst gebruikt. In 1842 wordt het station vervangen door een nieuw station, dat was gelegen. Op de locatie van het eerste station is tegenwoordig het Haarlemse revisiebedrijf gevestigd.


Tweede station

In 1842 wordt het tweede station van Haarlem geopend.

Derde station

Vierde station

Het derde station werd ontworpen door architect D. Margadant in de art nouveau stijl. De bouw begon in 190 en verving het derde station. Dit was te klein geworden voor de stroom reizigers. Met de bouw van het nieuwe station werd tevens gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de spoorbaan op een dijk aan te leggen, zodat overwegen konden worden vervangen door onderdoorgangen. Op 1908 werd het station in gebruik genomen.

In 1974 wordt het station op de voorlopige monumentenlijst geplaatst door de Rijksdienst voor Monumentenzorg na overleg met de NS. De plaatsing wordt ingegeven vanwege de bouwstijl.

Laad- en losplaats

Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Oude Lijn. Tevens vormt het station het beginpunt van de spoorlijnen naar Zandvoort en naar Uitgeest.

Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) stoppen de volgende treinseries te Haarlem:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
2100 Den Haag Centraal Amsterdam Centraal VIRM
2200 Amsterdam Centraal Vlissingen VIRM
3400 Haarlem Alkmaar DDM-1
4800 Amsterdam Centraal Hoorn (via Haarlem) SGMm
5400 Amsterdam Centraal Zandvoort SGMm
6300 Den Haag Centraal Haarlem SGMm/SLT
15400 Haarlem Zandvoort

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) stoppen alle treinseries in Haarlem.