Enkhuizen

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Enkhuizen is de naam van het station van de gelijknamige plaats in Noord Holland. De verkorting van het station is Ekz.

Geschiedenis

Tijdens de bouw van het station ging men er van uit dat de spoorlijn Zaandam - Enkhuizen door de SS (Staatsspoorwegen) geëxploiteerd zou worden. De gevelsteen van het station is daarom voorzien van de letters S.S. Enkhuizen was het eindpunt van de spoorlijn geworden, omdat dit punt het dichtste bij het station Stavoren ligt. Tussen de plaatsen is de kortst mogelijke oversteek over het IJsselmeer mogelijk.

Op 5 juni 1885 is het station in gebruik genomen. Het station was echter nog niet volledig afgebouwd. Pas op 1886 werd het station opgeleverd.


Op 14 mei 1974 wordt het station aangesloten op de VCVL beveiliging van Hoorn. Tegelijkertijd worden de niet gebruikte zijsporen opgebroken. In mei 1993 werd de VCVL beveiliging omgebouwd tot een op afstand gestuurde NX beveiliging (CVL).


Laad- en losplaats

In 1974 wordt het goederenemplacement grotendeels opgebroken. In 199 wordt het emplacement van Enkhuizen uitgebreid met opstelsporen. In 200 vindt uitbreiding plaats met sporen, zodat er in totaal 5 opstelsporen zijn. Hiermee komen de leeg materieel ritten tussen Hoorn en Enkhuizen te vervallen.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Enkhuizerlijn.


Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) stoppen de volgende treinseries te Enkhuizen:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
2900 Enkhuizen Maastricht VIRM
3900 Enkhuizen Heerlen VIRM
4500 Enkhuizen Amsterdam Centraal DDM-1/VIRM

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) stoppen alle treinen in Enkhuizen.