Dienstregeling 2019

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Op 9 december 2018 begint het dienstregelingsjaar 2019 bij de Nederlandse spoorvervoerders. Het dienstregelingsjaar 2019 eindigt op 14 december 2019.

Wijzigingen bij Abellio

Wijzigingen bij Arriva

De concessie tussen Dordrecht en Geldermalsen verliest Arriva deze dienstregeling aan Qbuzz. Tussen Zutphen en Winterswijk gaat op zondagmiddag ieder half uur een trein rijden in plaats van een keer per uur.


Wijzigingen bij Connexxion

Wijzigingen bij NS

West-NederlandMidden-Nederland

De 8 intercity's tussen Utrecht en Gouda worden beter verspreid over het uur, zodat de treinen naar Rotterdam en Den Haag niet meer vlak achter elkaar aan rijden. De sprinters tussen Utrecht en Den Haag (serie 6900) wordt met 8 minuten versneld.


Oost-NederlandNoord-Nederland

De late trein vanuit Groningen naar Amsterdam (trein 12694) keert niet meer terug. De trein naar Rotterdam Centraal blijft wel rijden.


Zuid-Nederland

De intercity's tussen Dordrecht en Breda (serie 2300) komen buiten de spits te vervallen. Reizigers zijn aangewezen op de sprinters buiten de spitsen.


Wijzigingen in materieelinzet

Wijzigingen in treinseries

De overgang van de concessie van de Mer


Nieuwe treinseriesVervallen treinseries

  • 4400: 's-Hertogenbosch - Arnhem. Door het doortrekken van de serie 6600 van 's-Hertogenbosch naar Arnhem kan deze serie vervallen.
  • 6100: Utrecht Centraal - Woerden. Door het doortrekken van de serie 6000 van Utrecht Centraal naar Woerden kan deze serie vervallen.
  • 6700: 's-Hertogenbosch - Oss
  • 15400:
  • 36700: Dordrecht - Geldermalsen: Vernummerd in de serie 7100
  • 36800: Dordrecht - Gorinchem: Vernummerd in de serie 7200


Wijzigingen bij NS International

IC direct

Tussen Amsterdam en Rotterdam gaat een vierde trein rijden, waarmee een kwartierdienst ontstaat.


ICEThalys

Vanaf april 2019 gaat de Thalys twee keer per dag naar het station Marne-la-Vallée en het vliegveld Charles de Gaulle rijden.


Overig

IC Berlijn


IC Brussel

De IC Brussel rijdt tussen Amsterdam en Rotterdam niet meer in een pad, waarin in de IC Direct rijdt. Hiermee kan de frequentie van de IC Direct worden verhoogd.


EurostarWijzigingen internationaal

Wijzigingen bij Keolis (Syntus)

Wijzigingen bij Qbuzz

Qbuzz neemt de concessie van het vervoer in de Drechtsteden over in december 2018. Hieronder valt ook de treindienst tussen Dordrecht en Geldermalsen. Ten opzichte van de voorgaande concessie verandert de opzet van de dienstregeling nauwelijks. De kwartierdienst tussen Dordrecht en Gorinchem rijdt vanaf deze dienstregeling een uur langer, tot 20.00 uur. Daarnaast is een betere aansluiting op de bussen gerealiseerd.


Wijzigingen bij R-Net

Wijzigingen bij de overige vervoerders

Wijzigingen in infrastructuur

Nieuwe stations

Het station Lansingerland-Zoetermeer aan de spoorlijn tussen Gouda en Den Haag Centraal wordt geopend.