Dienstregeling 2007

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Op 10 december 2006 begon het dienstregelingjaar 2007 bij de Nederlandse spoorvervoerders. Het dienstregelingjaar 2007 eindigt op 8 december 2007.

Wijzigingen bij Arriva

Arriva heeft de concessie gewonnen voor de MerwedeLingelijn (Dordrecht-Geldermalsen). De dienst wordt in het begin uitgevoerd door Plan V-treinstellen, maar deze worden in 2008 vervangen door Spurt-treinstellen (GTW).

Wijzigingen bij Connexxion

Wijzigingen bij NS

De NS gebruikt niet langer meer het drietreinensysteem. De treinsoort sneltrein komt te vervallen en alle stoptreinen gaan als sprinter door het leven. Daar waar mogelijk is, worden kwartierdiensten ingevoerd waar een jaar eerder nog halfuurdiensten waren.


West-Nederland


Midden-Nederland


Oost-Nederland

In verband met de onzekerheid over de toekomst van het Kamperlijntje, wordt besloten de concessie van NS Reizigers met drie jaar te verlengen tot en met de dienstregeling van 2009. Door de integratie van de serie 140 in het binnenlandse intercity-netwerk in de serie 1600, wordt tussen Hengelo en Enschede de serie 10140 ingevoerd, welke met DM'90 rijdt.

Noord-Nederland


Zuid-Nederland

Er gaan nachttreinen rijden in Brabant. Zij rijden vanuit Utrecht en Rotterdam naar Eindhoven en zullen tot 4 uur gaan rijden.

Wijzigingen in materieelinzet

Omdat er in deze dienstregeling meer materieel nodig is dan in de voorgaande dienstregeling, worden de treinstellen El2 441 - 483 van Plan V en de SGM-II treinstellen gereviseerd, de tijdelijk afgevoerde rijtuigen ICK stromen weer in, het overschot aan DM'90 gaat rijden in de serie 9100 en de DDM-1 rijtuign in de IC dienst keren terug naar het stammenbedrijf. Tegelijkertijd worden bij de DB 115 rijtuigen geleased voor een periode van 5 jaar (ICL rijtuigen).


Wijzigingen in treinseries

Nieuwe treinseries

  • 10140: Hengelo - Enschede


Vervallen treinseries

Wijzigingen bij NS Internationaal

ICE


Thalys


Overig

IC Berlijn


IC Brussel


Nachttreinen

Wijzigingen internationaal

Wijzigingen bij Syntus

Wijzigingen bij Veolia

In 2005 wordt door de provincie Limburg het openbaar vervoer in de provincie aanbesteedt. Deze concessie omvat de regionale treindiensten op de Maaslijn (Nijmegen - Roermond) en op de Heuvellandlijn (Maastricht Randwijck - Kerkrade Centrum. In mei 2006 wordt bekend dat Veolia deze concessie wint en in september 2006 wordt deze gunning definitief. In oktober 2006 wordt materieel besteld bij Stadler. Dit zijn 16 dieseltreinstellen GTW voor de Maaslijn. Pas in februari 2007 worden acht elektrische GTW treinstellen besteld voor de Heuvellandlijn. Voor de dienstregeling 2007 wordt bij de NS materieel gehuurd om een dienstregeling te kunnen rijden. Voor de Heuvellandlijn worden acht treinstellen Plan V (El2 841 - 845 en El2 847 - 849) gehuurd. Voor de Maaslijn werden uiteindelijk 11 motorrijtuigen en 18 treinstellen van het DH materieel (Wadlopers) uit Groningen en Friesland gehuurd. De inzet van dit materieel was geen succesEr was van uit gegaan dat er DM'90 gehuurd kon worden. De NS bood dit echter aan voor een periode van 10 jaar en niet korter. De NS wilde hier van niet afwijken.


Wijzigingen bij de overige vervoerders

Wijzigingen in infrastructuur

Nieuwe stations