Vlissingen

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Vlissingen is een van de stations van Vlissingen. De verkorting van het station is Vs.

Geschiedenis

In 187 geopend als Vlissingen Haven. In 1875 nam de groei van het aantal reizigers toe, als gevolg van de opening van een bootverbinding met het Engelse Queenborough door de Maatschappij Zeeland. Hiermee kwam een verbinding tot stand tussen Engeland en Duitsland.


In het najaar van 1944 raakt het stationsgebouw en het locomotiefdepot met de gebouwen zwaar beschadigd als gevolg van beschietingen uit Zeeuws Vlaanderen over de Westerschelde.

Voor de beveiliging beschikte het station over in totaal 3 seinhuizen.

  • Post T


  • Post A

In 1895 wordt aan de oostzijde nabij Wachtpost 66 met de overweg Oude Veerhavenweg Post A in gebruik genomen. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen. Op de begane grond is de . Op de bovenverdieping is het handeltoestel voor de seinen en wissels.

  • Post B

In 1895 wordt aan de oostzijde van het vernieuwde emplacement Post B in gebruik genomen. Dit gebouw staat dichter bij het station.

  • Post C

In 1 wordt nabij de werkplaats van het oude station Vlissingen Stad Post C in gebruik genomen.


Eerste station

In 187 wordt met het bestek opdracht gegeven voor de bouw van een station in Vlissingen. Het is een laag, langgerekt gebouw met ruimte voor douane. Het station wordt op 1872 geopend.


Tweede station

Als gevolg van het bootverkeer naar Engeland wordt in 18 opdracht gegeven tot de bouw van een groter station. Dit grotere station moet zowel de reizigers in het lokale verkeer als naar Engeland verwerken. Het station van Vlissingen Stad zal worden gesloten. Door de SS is in schetsvorm een ontwerp gemaakt, welke door de regering is goedgekeurd. Het station is verder ontworpen door architect D.H. Haverkamp in samenwerking met T.G. Schill. De bouw werd begeleidt door hoofdingenieur J. Kalff, A.J. Vreeswijk als bouwkundige eerste klasse en H.P.G. van der Kun als sectie ingenieur te Breda. P. van der Weiden, technisch ambtenaar bij de Staatsspoorwegen had het hoofdtoezicht in Vlissingen. De aannemer voor de bouw van het station, zonder de overkappingen, was de firma L. de Rooy en Weyers te Tilburg. De bouw van het stationsgebouw kostte fl. 379.000. De overkappingen zijn gebouwd door .

Het ontwerp is in de stijl van de Hollandse Renaissance ontworpen. Het is kopstation met drie overdekte perrons. Deze perrons hebben ieder een lengte van 200 meter. Loodrecht op deze perrons is het hoofdperron. De ingang is aan de linkerzijde van het stationsgebouw, waarbij de ingang schuin staat ten opzichte van de hoofdgevel. De ingang bestaat uit drie dubbele deuren met een halfrond bovenlicht. Op de eerste verdieping is een groot venster met daarboven een uurwerk en een beeld. Aan weerszijden van de ingang zijn twee pilasters die overgaan in torentjes vanaf de eerste verdieping. Rechts van ingang was een lange, lage vleugel met de wachtkamers, restauratie 1e en 2e klasse en een speciale salon voor dames. Aan de rechterzijde is eveneens een ingang, die onder een afgeknot tentdak stond. Door deze ingang zijn de salon voor dames en de wachtkamer 1e en 2e klas te bereiken. Voor Koninklijke gasten is er zelfs een Koninklijke wachtkamer gebouwd. De wachtkamers 1e en 2e klas zijn gelegen rond de visitatiezaal. Ook via een vestibule zijn de wachtkamers te bereiken. Deze vestibule is gelegen aan het eind van het station. De grotere ruimten zijn voorzien van stucwerk, terwijl de kleinere wachtkamers zijn voorzien van behang, lambrisering en plafonds van hout, betimmeringen rondom de schoorsteen en beschilderde doekramen. De Koninklijke wachtkamer is voorzien van wandbetimmeringen van blank eikenhout met fijn bewerkte intarsia. De toiletkamers hadden tegels op de vloer en aan de wand.

Het station en de perrons zijn elektrisch verlicht naar het ontwerp van L.M. Barnet Lyon, ingenieur bij de Staatsspoorwegen.

Op 15 september 1894 is het nieuwe station geopend.

Tijdens de oorlog raakt het station in 1944 zwaar beschadigd. De sporen van het emplacement zijn evenmin bruikbaar. In afwachting van nieuwbouw zijn in het westelijke deel van het station tijdelijk de hal en het plaatskaartenkantoor opnieuw in dienst gesteld. In de oostelijk deel van het station is de restauratie gevestigd in een van de wachtkamers. Het middendeel is door de oorlog volledig verwoest.


Derde station

Bij het ontwerpen van het nieuwe station wordt rekening gehouden met de in- en uitgang van het station, zodat die beter aansluiten op de veerverbindingen naar Breskens. Het stationsgebouw is ontworpen door S. van Ravesteyn.

Bij de bouw van het station is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van oude muren en fundering van het oude station.

Op 18 december 1950 wordt het stationsgebouw in gebruik genomen.

Van 18 tot en met 26 oktober 2014 wordt de stationssporen vernieuwd. Hierbij komen enkele overloopwissels bij de perrons te vervallen. Ook enkele andere niet gebruikte sporen worden opgebroken.


Laad- en losplaats

Locomotievendepot

In 1897 wordt de rijtuigenloods uit Middelburg overgebracht naar Vlissingen en verbouwd tot locomotievenloods. Daarnaast werden een verblijf voor de machinisten gebouwd en een bergplaats voor takkenbossen en steenkolen. In 1899 wordt het tractiedepot uitgebreid met een hal, een reinigingsloods en gebouw voor de elektrische installatie. De huidige draaischijf met een diameter van 13,5 meter werd vervangen door een draaischijf met een diameter van 18 meter. De oude draaischijf werd overgebracht naar Amsterdam Weesperpoort.

In de zomer van 1940 wordt de locomotievenloods gesloten. Het materieel gaat over naar Goes. In oktober 1944 wordt het depot zwaar getroffen door beschietingen om Vlissingen te bevrijden. De locomotievenloods is compleet vernield, de tractie-inrichting en machines zijn gedemonteerd en afgevoerd. De rijtuigloods en wagenwerkplaats zijn zwaar beschadigd. Slechts de draaischijf is nog te gebruiken.

In 194 wordt locomotievenloods van het depot gesloopt.

In het depot zijn tussen 1873 en 1940 de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:

  • 700;
  • 900;
  • 1200;
  • 1300;
  • 1400;
  • 1600;
  • 1700;
  • 1900;
  • 2000;
  • 2100;
  • 3500;
  • 3700;
  • 4600;
  • 5500;
  • 6000;
  • 6100;
  • 6700;
  • 7100;
  • 7200;
  • 7700;
  • 8100;
  • 8400


Mutaties

Met ingang van 15 mei 1936 worden de locomotieven en motorrijtuigen uit Goes ondergebracht in Vlissingen.

Op 8 mei 1939 arriveert de 3796 in het depot van uit de Centrale Werkplaats in Tilburg na een onderhoudsbeurt.

In de zomer van 1940 keren de motorrijtuigen OmC 901, OmC 902 en OmC 911 - OmC 916 terug naar Goes, dat werd heropend. Ook de stoomlocomotieven uit Vlissingen worden naar Goes overgeplaatst. De overplaatsing was het gevolg vanwege de oorlogsomstandigheden, waarbij de havenplaats Vlissingen meer risico liep op aanvallen dan Goes.


Locomlopen


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Staatslijn F (Roosendaal - Vlissingen) ter hoogte van kilometerpunt 74,4.


Dienstregeling

Internationaal Nadat in 1873 Vlissingen werd bereikt, bestond er vanaf 1875 een aansluiting op de veerboot naar Engeland, de havenplaats Sheerness. Deze veerdienst werd geëxploiteerd door de Stoomvaart Maatschappij Zeeland. Deze veerdienst werd opgericht naar aanleiding van de aanleg van de spoorlijn. Hiermee werd de spoorlijn van groot belang voor een snelle verbinding tussen Berlijn en Londen. In 1876 verandert de havenplaats in Queenborough. In 1911 komt er een nachtboot te varen die naar Folkestone gaat. Tot aan 1914 reden er rechtstreekse treinen tussen Berlijn en Vlissingen. Na 1918 werd de nadruk gelegd op het vervoer van toeristen naar Engeland. De beide verdiensten krijgen daarom Folkestone als eindpunt. In 1927 gaan de boten vanuit Vlissingen naar Harwich in plaats van naar Folkestone. Daarnaast worden de nachtboten naar Hoek van Holland verplaatst. In 193 werd de veerdienst naar Engeland stilgelegd vanwege de oorlogsdreiging. In 1947 werden de veerverbindingen met Engeland verplaats naar Hoek van Holland. Hiermee verdwenen de boottreinen uit Vlissingen.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Vlissingen:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
2200 Vlissingen Amsterdam Centraal VIRM
2300 Vlissingen Amsterdam Centraal VIRM
6100 Vlissingen Roosendaal SNG

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Vlissingen.


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • De Slag om de Schelde De spoorwegen in de frontlinie - M. van Oostrom - Maandblad: Railmagazine, 44e Jaargang - 2022 nummer 396 Blz: 64-69 Uitgave: Uquilair ISSN: 0926-3489
  • De Zeeuwse Lijn, De spoorweg tussen Roosendaal en Vlissingen en de daarop aansluitende lijnen - J. van der Male - Uitgave: Uquilair, 2021 ISBN: 978-90-830033-6-8
  • Stoom bij NS in de jaren dertig | Nederlandse stoomlocomotieven door Britse fotografen geportretteerd - H. van Poll - Uitgave: WBOOKS, 2021 ISBN: 978 94 625 8437 2